Judete Romania
Horoscop

Informatii Romania

Forma de guvernamant: republica parlamentară
Suprafata: 238.392 km˛
Populatia: 22.303.522 locuitori
Limba oficiala: româna
Religie: 86,7% ortodoxism
Capitala: Bucureşti
Moneda: leu românesc
Ziua naţională: 1 decembrie
Fus orar: UTC +2
Domeniu Internet: .ro
Prefix telefonic: +40

Aşezare geografică
România este situată în sud-estul Europei. Are ieşire la Marea Neagră.

Vecini
Se învecinează cu Ucraina şi Republica Moldova în nord şi est, Ungaria şi Serbia la vest şi Bulgaria la sud. În sud-est, România are o porţiune de coastă care îi oferă acces la Marea Neagră.

Relieful
Chiar dacă în concepţia politică România se află în sud-estul Europei, din punct de vedere geografic ea se află la distanţe aproximativ egale - cca. 2500 km - între graniţa de apus (Oceanul Atlantic) şi cea de răsărit (Munţii Ural) a Europei, adică într-o poziţie central-sudică. O mare parte din graniţa României cu Serbia şi Bulgaria este formată de fluviul Dunăre.
România beneficiază de toate cele trei forme de relief (câmpie, deal, munte) distribuite proporţionat pe teritoriul ţării. Lanţul muntos Carpaţi sunt deosebit de ospitalieri, brăzdaţi de numeroase râuri, oferind excusionistului privelişti accesibile şi uimitoare. Cel mai înalt vârf (Vf. Moldoveanu) are o înălţime de 2544 m.

Clima
Clima României este temperat-continentală, cu precipitaţii relativ reduse şi cu diferenţe mari între anotimpuri.
Vara este un anotimp călduros, care durează de la sfârşitul lui mai la jumătatea lui septembrie în câmpiile din Sud şi Vest. În sudul României există peste 25 de zile "tropicale" (cu temperaturi peste 30, chiar 35° C) şi peste 90 de zile de vară (cu temperaturi peste 25-30° C). Toamna este un anotimp mai scurt, de tranziţie, cu perioade lungi de uscăciune alternând cu perioade de ploi. În a doua parte a lunii octombrie vin primele îngheţuri, iar în noiembrie primele ninsori. În câmpii, acestea se manifestă adesea mai târziu decât în restul ţării. Iarna este un anotimp friguros, în care masele de aer rece venite din Est aduc temperaturi de până la -20° C sau chiar sub. Zăpada nu este abundentă comparativ cu alte state europene, atât datorită lipsei de precipitaţii cât şi datorită creşterilor frecvente de temperatură. Primăvara este un alt anotimp de tranziţie, relativ scurt. Temperatura creşte cu repeziciune, îngheţurile dispărând în luna aprilie.
Temperatura medie anuală variază de la 11° C în lunca Dunării, la 6° C în Harghita. Temperatura medie a lunii iulie variază între 26° C şi 18° C tot în funcţie de regiune. În ianuarie, aceste temperaturi variază de la 0° C (la Băile Herculane sau la Mangalia) la - 6° C (în depresiuni).

Turismul - Principalele atractii turistice
Turismul în România se concentrează asupra peisajelor naturale şi a istoriei sale bogate. Numărul de turişti este în creştere, ajungând în prezent la aproximativ 6-7 milioane pe an, iar această activitate devine o sursă tot mai importantă de venit. Economia românească e caracterizată de un potenţial uriaş pentru turism, acesta atrăgând 880 milioane de euro în investiţii în 2005.
Cele mai importante puncte turistice ale României sunt:
Alpinism şi drumeţii în Munţii Carpaţi.
Schi şi alte sporturi de iarnă în staţiuni montane, cum ar fi Poiana Braşov sau Valea Prahovei;
Staţiunile de la Marea Neagră ;
Sighişoara - oraşul şi festivalul medieval
Castelele medievale din Transilvania;
Folclorul, tradiţiile şi bisericile din Maramureş ;
Turismul rural în Ţara Moţilor ;
Castelul Peleş din Sinaia, vechea reşedinţă a regilor României
Unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice din România, construit între anii 1875-1883, ca reşedinţă de vară a regelui Carol I de Hohenzollern, primul rege al României ; astăzi adaposteşte un muzeu cu colecţii de picturi, sculpturi, armuri .

Staţiuni balneaoclimaterice
Oraşele culturale Sibiu, Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Alba Iulia;
Porţile de Fier (Defileul Dunării)

Castelul Bran
Remarcabil monument de arhitectură, castelul Bran este legat de mitul lui Dracula care, conform legendei, obişnuia adesea să vină aici. Mulţi turişti vin să viziteze acest castel şi împrejurimile sale în căutarea adevăratei istorii ce a generat misterioasa legendă.

Bisericile de lemn din Maramureş
Sunt exemple remarcabile ale arhitecturii locale religioase, cu influenţe gotice interpretate într-o manieră specifică; construcţii înguste dar înalte din lemn, cu turle caracteristice, înalte şi subţiri, acoperişuri simple sau duble, acoperite cu şindrilă.

Bucovina
Mănăstirile cu fresce exterioare – se remarcă prin excepţionala valoare a picturilor murale exterioare, capodopere ale artei bizantine, datând din secolele XV si XVI; 7 dintre ele, şi anume: Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Suceava, Suceviţa, Voroneţ fac parte din patrimoniul UNESCO.

Palatul Parlamentului
A doua clădire ca mărime din lume, după clădirea Pentagonului, având o suprafaţă de 330.000 mp. La construcţie, care a durat 6 ani (din 1983 pana in 1989) au participat 700 de arhitecţi şi aproximativ 20.000 de muncitori care lucrau în trei ture, câte 24 ore. Clădirea numără 1.000 de încăperi şi include birouri, saloane de recepţie şi săli de conferinţe pentru reuniuni culturale, ştiinţifice, politice. Aici îşi desfăşoară activitatea Parlamentul României şi Centrul Internaţional de Conferinţe.

Dunărea şi Delta Dunării
Al doilea fluviu ca lungime din Europa după Rin, Dunărea parcuge ultimii 1.075 km pe teritoriul României, intrând în ţară la Porţile de Fier şi terminându-şi drumul în Delta Dunării, cea mai reprezentativă din Europa şi una dintre cele mai complexe din lume. Delta Dunării reprezintă un obiectiv de mare atracţie prin prezenţa în cadrul ei a unei variate vegataţii şi faune – piscicole şi ornitologice. Aici există cea mai bogată şi mai variată faună ornitologică din Europa (peste 300 de specii de pasări, unele dintre ele declarate monumente ale naturii şi ocrotite de lege).
Litoralul românesc abundă în staţiuni : Mamaia, Eforie, Costineşti, Năvodari, 1 Mai, Jupiter, Vama Veche. Oferta hotelieră este bogată şi atractivă, precum şi cluburile, barurile şi restaurantele unde vă puteţi relaxa după o zi de plaja.
Agroturismul este o latură turistică mai recent dezvoltată, ce asigură un sfarsit de saptamana departe de agitatia orasului, in mijlocul naturii reconfortante, in aer liber, inconjurat de paduri, munti si aer proaspat, vizitand locuri celebre, unice si cu o bogata incarcatura culturala si istorica.

Oraşe ale României
Bucureşti este capitala şi cel mai mare oraş al României, fiind totodată şi important centru cultural, social şi politic.
În Bucureşti îşi au sediul Parlamentul (Palatul Parlamentului sau Casa Poporului), Guvernul şi Preşedinţia României. De asemenea, îşi au sediul numeroase instituţii de cultură, mari biblioteci. Parcurile mai importante din oraş sunt Herăstrău (187 ha), Cişmigiu (13 ha, inaugurat în 1860), Tineretului (200 ha) şi Parcul Carol (36 ha, inaugurat in 1906). În oraş se găsesc mai multe lacuri: Cişmigiu, Floreasca, Tei, Colentina, Herăstrău.
Bucureşti găzduieşte şi numeroase muzee : Muzeul naţional de artă, românească şi universală, Muzeul de istorie, Muzeul de ştiinţe naturale « G.Antipa », Muzeul Satului, Muzeul Ţăranului român, precum şi o grădină botanică şi una zoologică.
Pentru relaxare, capitala oferă o mare varietate de centre comerciale, cinematografe, teatre, săli de spectacole.
Timişoara – cel de-al doilea oraş ca mărime din România, deţine cel mai amplu ansamblu de clădiri istorice din ţară, constituit din ansamblurile urbane ale cartierelor Cetate, Iosefin şi Fabric. Arhitectura variată, influenţele barocului Vienez şi multitudinea de parcuri au adus Timişoarei, aşa cum s-a spus mai sus, renumele de „Mica Vienă” şi de „Oraşul parcurilor”. Câteva obiective turistice importante sunt: pieţele (Unirii, Victoriei, Libertăţii etc.), lăcaşurile de cult (Catedrala Mitropolitană, Domul romano-catolic, sinagogile), monumente şi clădiri : Castelul Huniade, Palatul Dicasterial, Palatul Baroc, Teatrul Naţional din Timişoara, Palatul Lloyd.

Iaşi
Reşedinţa şi cel mai mare oraş al judeţului Iaşi, fostă capitală a Moldovei, Iaşii sunt un punct turistic de o mare importanţă culturală şi istorică. Prin multitudinea monumentelor, bisericilor, mănăstirilor şi muzeelor Iaşi este un oraş ce nu trebuie lăsat nevizitat. Dintre cele mai importante obiective se numără : Palatul Roznovanu, Casa Pogor, Catedrala mitropolitană Iaşi, Mănăstirea Cetăţuia, Mănăstirea «Sf. Trei Ierarhi», Palatul Culturii, Biblioteca centrală universitară,Universitatea A.I.Cuza, Muzeul de istorie a Moldovei, Bojdeuca lui Ion Creangă, Parcul Copou, Grădina botanică din Iaşi. Împrejurimile oraşului oferă oportunitatea vizitării mănăstirilor moldoveneşti, a vechilor palate domneşti, a ruinelor de la Cucuteni. Tot aici se află şi regiunea viticolă Cotnari.

Cluj-Napoca
Este capitala istorică a Transilvaniei. Dintre obiectivele turistice importante se remarcă: Catedrala ortodoxă, Casa şi statuia lui Matei Corvin, Bastionul Croitorilor, Muzeul de artă, Muzeul satului - cel mai cuprinzător muzeu în aer liber din România, Parcul central – cu o vechime de peste 100 de ani, Cetăţuia, Cimitirul Hajongard, Casa memorială Emil Isac. Castelul Banffy este un alt obiectiv demn de vizitat, situat la 32 km distanţă de Cluj.
Municipiul Sibiu a reprezentat unul dintre cele mai importante şi înfloritoare oraşe din Transilvania, fiind centrul coloniştilor saşi stabiliţi în zonă. A cunoscut în ultimii ani o renaştere economică şi culturală semnificativă, fiind astăzi unul dintre oraşele cu cel mai mare nivel de investiţii străine din România. În anul 2007 este Capitala Culturală Europeană, împreună cu Luxembourg.Sibiul şi împrejurimile sale sunt una din cele mai vizitate zone din România. Centrul istoric este unul dintre cele mai bine păstrate locaţii istorice din ţară. Multe din zidurile şi sistemele de fortificaţii sunt menţinute într-o stare foarte bună. Centrul istoric este în proces de a deveni Patrimoniu UNESCO. În Sibiu se găsesc multe muzee importante care cuprind colecţii de artă, pictură, arte decorative, antropologie, istorie, arheologie, istoria tehnologiei şi ştiinţe naturale : Muzeul Brukenthal, Muzeul ASTRA.
Alte atracţii turistice sunt : Pasajul scărilor, Piaţa Mare, Piaţa Mică, Turnul Sfatului, Str. Cetăţii – centura de fortificaţii, Podul Mincinoşilor.
Oraşul se află aproape de Munţii Făgăraşului – o destinaţie importantă pentru drumeţii – şi de staţiunea Păltiniş – o destinaţie pentru sporturile de iarnă. În zonă sunt multe biserici fortificate construite de coloniştii saşi.

Sighişoara
Localitatea a fost întemeiată în 1191, dar prima atestare documentară a aşezării este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex. În anul 1298 este menţionată denumirea germană Schespurch (mai târziu "Schäßburg"). Din anul 1337 este atestată forma maghiară a Seguzwar. Localitatea este menţionată în anul 1367 ca "civitas" (oraş). Numele românesc al oraşului este atestat în scris din anul 1435. Forma "Sighişoara" a pătruns în română pe filieră maghiară, fiind o adaptare a numelui "Segesvár" ("cetatea Segheş"). Centrul oraşului medieval Sighişoara este pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Festivaluri
În România au loc anual numeroase festivaluri şi evenimente culturale. Dintre cele mai importante: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul şi concursul internaţional «George Enescu», Festivalul Filmului Balcanic la Bucureşti, Festivalul de dramaturgie contemporană de la Braşov etc.

Gastronomie
Bucataria romaneasca este una diversa si bogata in gusturi, culori si arome, puternic influentata de istorie si de traditiile straine cu care romanii au intrat in contact, precum si cu feluri de mancare specifice. Bucataria romaneasca se identifica cu notiunea de bucate alese, cu mirosuri atat de imbietoare, incat chiar si din fotografiile bucatelor romanesti parca razbate aroma lor.
Ceea ce individualizeaza bucataria romanesca este faptul ca preparatele sunt usor de realizat, fara sa necesite dotari speciale, iar ingredientele sunt la indemana oricui.
Cea mai mare influenta a avut-o bucataria balcanica, dar si a altor popoare vecine, cum ar fi cea germana, sarbeasca, si maghiara.
Retetele poarta aceleasi influente ca si restul culturii romanesti: de la romani vine placinta, cuvant care a pastrat sensul initial al termenului latin placenta, turcii au adus ciorba de perisoare si baclavaua, grecii musacaua, de la bulgari exista o larga varietate de mancaruri cu legume, cum ar fi zacusca, iar snitelul vine de la austrieci.
Unul din cele mai obisnuite feluri de mancare tipic romanesti este mamaliga, o fiertura de faina de porumb, considerata multa vreme mancarea saracilor, dar care recent a devenit mult mai apreciata.
Principalul fel de carne folosit de romani este carnea de porc, dar se consuma si carne de vita, pui, oaie sau miel, contand mult si regiunea geografica.
Principala bautura este vinul, remarcabil prin forta si buchet cu o traditie locala de peste doua milenii. Romania este al noualea mare producator mondial de vinuri, iar recent piata de export a inceput sa creasca. Se produc o mare gama de soiuri locale : Fetească, Tămâioasă.

Informatii culese si prelucrate din urmatoarele surse:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ia%C5%9Fi
http://ro.wikipedia.org/wiki/Cluj-Napoca
http://ro.wikipedia.org/wiki/Sibiu
http://ro.wikipedia.org/wiki/Sighi%C5%9Foara
http://dordeduca.ro/newsletter/?id=1362
http://gastronomie.ele.ro/Bucatarie_romaneasca_--a304.html
http://www.antrec.ro/ro-program-turistic-299-oferta-turistica-rurala.html


Amsterdam: gazda celei mai vibrante petreceri de Revelion

Amsterdam: gazda celei mai vibrante petreceri de Revelion

Luni, 11 decembrie 2017

Cu o viata de noapte extrem de tentanta si o multime de atractii istorice, Amsterdam – orasul construit pe 160 de canale este una dintre destinatiile de vazut de catre…»

Revelion de vis in orasul romantismului, Paris

Revelion de vis in orasul romantismului, Paris

Vineri, 8 decembrie 2017

Bonne annĂ©e 2018! Capitala Luminii poate fi cea mai buna alegere daca visezi la un Revelion romantic cu atmosfera eleganta si festivitati impresionante. Parisul aduna in fiecare an mii de…»

Descopera Orasul Plutitor in preajma Carnavalului Venetian!

Descopera Orasul Plutitor in preajma Carnavalului Venetian!

Joi, 7 decembrie 2017

Venetia, realizare artistica unica, este un oras construit pe o laguna ce se intinde intre raurile Po si Piave, format din 118 insulite despartite prin canale serpuitoare si interconectate prin…»Ce destinatie alegi pentru vara 2014?


Grecia
Turcia
Spania
Bulgaria
Italia